رشته نقشهکشی ساختمان
با توجه به نیاز بشر به سرپناه و تأمین آسایش و آرامش روحی، معماری از اهمیت خاصی برخوردار است. یکی از رشتههای پر طرفدار شاخه کاردانش، رشته نقشهکشی ساختمان است و موفق بودن در این رشته به عواملی مانند: داشتن علاقه کافی به آن، داشتن قدرت تجسم بالا، داشتن زمینه ریاضی، داشتن سلیقه و آگاهی در زمینه طراحی. پس کسی که موارد ذکر شده را داشته باشد قطعاً میتواند از نظر شغلی موفق باشد، حتی اگر تصمیم به ادامه تحصیل در دانشگاه را نداشته باشد میتواند پس از گرفتن دیپلم در این شاخه سریعاً وارد بازار کار شود. همچنین اگر کسی توان ادامه تحصیل را در خود ببیند و برای آن تلاش کند مطمئناً به اهداف بالایی دست پیدا میکند و میتواند موفق باشد.
یکی از رشتههای فنی هنرستان کاردانش، رشته نقشهکشی ساختمان است که در دو سال پس از طی سال اول دبیرستان و انتخاب رشته به هنرجو ارائه میگردد. این رشته در سال دوم درس مهارتی نقشهکشی عمومی ساختمان و در سال سوم مهارت نقشهکشی معماری و سازه را شامل میگردد. علاوه بر این دروس تخصصی، دروس عمومی نیز مانند سایر رشتهها در دو سال به هنرجو ارائه میگردد و در مجموع پس از گذراندن 96 واحد درسی، مدرک دیپلم به هنرجو ارائه میشود. دروس مهارتی نقشهکشی عمومی مباحث ترسیم خطوط، ترسیمات هندسی، تصاویر سه نما، نقشههای ساختمانی و نقشههای اجرایی ساختمان را شامل بوده و هنرجو پس از طی این مهارت میتواند مجموعه نقشههای یک ساختمان مسکونی را ترسیم و ارائه دهد. درس مهارتی نقشهکشی معماری مباحث ویژه طراحی معماری ساختمانهای مسکونی – اداری و تجاری و نیز مباحث تأسیسات ساختمانی و دتایل های اجرایی ساختمان و درس مهرتی نقشهکشی سازه به طور ویژه مختص نقشههای اجرایی و سازه (اسکلت فلزی و بتنی) مربوط به ساختمان است. قابل توضیح است که بخشی از مباحث این رشته به صورت ترسیم دستی و بخش دیگر به صورت ترسیم به وسیله کامپیوتر با نرمافزار اتوکد در هنرستانها ارائه میگردد.
اهداف آموزش نقشهکشی ساختمان
1- جایگزینی آموزشهای زمانبندی شده، هماهنگ و مطابق استانداردهای آموزشی توسط تکنسینها و مهندسان مربوط به جای آموزش سنتی و تجربی، در نتیجه افزایش نیروهای مستعد و آموزشدیده (علمی و فنی) در بازار کار
2- پایهریزی و بستر ازی مناسب علمی و فنی در خصوص فرصتهای شغلی برای افراد علاقهمند به نقشهکشی ساختمان در سازمانها و واحدهای عمرانی و دادن خدمات فنی – مهندسی به سایر شرکتهای دولتی و خصوصی در رابطه با مسائل عمرانی
شرایط ورود به این رشته
1- دانشآموز سال اول دوره متوسطه را با موفقیت گذرانده باشد.
2- حد نصاب شاخه تحصیلی را در هدایت تحصیلی کسب نماید.
توانایی فارغالتحصیلان
فارغالتحصیلان این رشته میتوانند ترسیمات فنی، پلان معماری، بنای ساختمان، برش قائم از انواع راهپلههای مورد استفاده در ساختمان، پلان آکس بندی، پلان فنداسیون، جزییات فنداسیون و شناژ، پلان تیر ریزی سقف و تهیه جدول پروفیل مصرفی، نقشههای جزییات معماری، انواع پرسپکتیو، پلان موقعیت محل و ساختمان، نوار گیری دور نقشهها، معماری و اجرای یک واحد مسکونی و راپیدی کردن آنها را یاد میگیرند و همچنین تمامی این ترسیمات را میتوانند به کمک رایانه نیز انجام دهند دانشآموزان با یادگیری درس اتوکد( نقشهکشی و طراحی به کمک رایانه) علاوه بر داشتن مهارت نقشهکشی ساختمان درجه دو میتوانند به وسیله امکانات نرمافزار اتوکد 2000 در محیط ویندوز کلیه عملیات تکنولوژی رسم و طراحی به کمک رایانه را انجام دهد و همچنین تا حدی نیز با اتوکد سه بعدی (D3) آشنا میشوند و از توانایی لازم جهت کار با پلاتر و پرینتر جهت خروجی نقشهها برخوردار میشوند.
نحوه اخذ دیپلم و دروس رشته نقشهکشی ساختمان
دانشآموزان پس از گذراندن سال اول در شاخه نظری وارد این رشته در هنرستانهای کاردانش میشوند و با گذراندن بقیه واحدهای عمومی و مهارتی و تکمیل مهارت در سال دوم و سوم موفق به اخذ دیپلم میشوند. مجموع واحدهای 3 سال تحصیلی 96 واحد است که 53 واحد آن دروس عمومی و مابقی دروس تخصصی – مهارتی است. رشته نقشهکشی ساختمان دارای دروس تخصصی، تکمیلی و عمومی زیر است.